własna lista mailingowa obsługiwana jest przez FreshMail
Powrót

5 wrażliwych kwestii polityki prywatności kantoru online

Google wie, czego szukasz. Facebook wie, co lubisz. Z jednej strony lawina skandali związanych z monitorowaniem zachowania internautów, a z drugiej informacja, że 80% użytkowników sieci nie zapoznaje się z regulaminem ani polityką prywatności serwisów [1]. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się w jaki sposób czuwamy nad bezpieczeństwem Twoich danych osobowych.

Dzielenie się swoją prywatnością jest powszechne i w tej kwestii dotarliśmy do momentu, w którym nie da się już zawrócić. Gdy jesteś online, swoje ślady zostawiasz niemal na każdym kroku, nie tylko wtedy, gdy zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych. Informacje te są jak  kawałki puzzli, które dopiero połączone ze sobą dają pełny obraz informacji o Tobie. Wścibskie oczy robotów mogą dopaść Cię wszędzie. Musisz mieć świadomość, że Big Data zwiększa się w galopującym tempie: w ciągu ostatnich dwóch lat powstało 90% wszystkich danych na świecie [2]. I nic nie wskazuje na to, by tempo to w najbliższym czasie miało zwolnić.

Niepewność nie poprawia statystyk

Niepewność tego, czy dane udostępniane przez internautów nie zostaną wykorzystane w niewłaściwy sposób, nie poprawia statystyk. Każdy to wie, że korzystając z internetu należy czytać regulaminy i politykę prywatności serwisów. Ale dla większości wiedza ta pozostaje jedynie w sferze teorii. Ponad 3000 słów napisanych w hermetycznym języku prawników nie zachęca do wnikliwej lektury, stąd tak duży odsetek internautów (80%), którzy nie zapoznają się z regulaminami przed akceptacją.

Prywatność w kantoronline.pl

Niektórzy myślą, że podawanie danych osobowych jest ceną, jaką płacimy za to, że usługa jest darmowa. Nie u nas! W serwisie kantoronline.pl wyznajemy zasadę, że bezpieczeństwo i prywatność są ściśle ze sobą skorelowane, a ochrona danych osobowych klientów jest jednym z naszych najważniejszych zadań. Dlatego postanowiliśmy opublikować przegląd naszych najbardziej istotnych dla Ciebie ustaleń w zakresie bezpieczeństwa danych osobowych.

Po pierwsze: prosimy o dane, które są niezbędne

Działając na styku finansów i nowych technologii prosimy użytkowników o podanie takich danych osobowych, które są nam niezbędne. Wszystkie dane, które otrzymujemy od klientów są konieczne do celów: 1) księgowych 2) technicznych 3) weryfikacyjnych 4) kontaktu w ramach obsługi klienta. I z dokładnie tych samych pobudek prosimy, aby nasi klienci w przypadku zmiany danych osobowych, zmienili je również w naszym serwisie. Dzięki temu możemy prowadzić prawidłową księgowość, zwiększamy bezpieczeństwo serwisu oraz szybko reagujemy na zgłaszane przez Was problemy.

Po drugie: jesteśmy w GIODO, więc śpij spokojnie

W naszym serwisie nie unikamy tematu ochrony danych osobowych, ponieważ zarówno w naszym życiu prywatnym, jak i zawodowym kierujemy się regułą, że prawo do prywatności ma każdy z nas, użytkowników sieci. Główny Inspektor Ochrony Danych Osobowych to urząd zajmujący się kontrolowaniem tego, czy przetwarzanie danych klientów odbywa się zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych. Wszystkie procedury, regulacje i rekomendacje GIODO są przez nas skrupulatnie przestrzegane, dlatego nie musisz się martwić o to, że osoby trzecie lub nieposiadające uprawnień będą miały wgląd w bazę danych naszego serwisu.

Po trzecie: jest wyjątek (dla bezpieczeństwa)

Prawo jest od tego, by skutecznie chronić obywateli zarówno w zakresie ochrony prywatności, jak i bezpieczeństwa, co do tego nie mamy wątpliwości. Dlatego nasz serwis jest zobligowany w razie konieczności do udostępnienia danych osobowych użytkowników uprawnionym do tego podmiotom, w tym wymiarowi sprawiedliwości oraz organom nadzoru finansowego. 

Po czwarte: w każdej chwili możesz usunąć konto

Jeśli przestałeś potrzebować naszych usług, możesz trwale usunąć konto użytkownika z naszego serwisu kantoronline.pl. Pamiętaj jednak, że jeśli będziesz chciał ponownie rozpocząć korzystanie z kantoronline.pl, będziesz musiał od nowa zarejestrować się w naszym serwisie. W międzyczasie będziemy przechowywać Twoje dane osobowe w archiwum ze względu na ustawę z dnia 16 listopada 2000 roku o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowania terroryzmu.

Po piąte: Twoje IP jest w bezpiecznych rękach

Adres IP posiada każdy komputer podłączony do sieci i składa się on z czterech członów rozdzielonych kropkami np. 12.34.567.890. kantoronline.pl wykorzystuje adresy IP użytkowników odwiedzających serwis wyłącznie do celów związanych z administracją serwera (np. podczas zgłoszenia błędu) oraz zbierania tworzenia statystyk o tym, z którego regionu lub kraju nastąpiło połączenie.

Co tydzień publikujemy nowe artykuły, podając ekscytujące treści ze świata finansów. Tym razem na warsztat wzięliśmy politykę prywatności we własnym serwisie i temat ten będziemy kontynuować za tydzień. Jeśli artykuł jest dla Ciebie ciekawy, zostaw like’ a.

[1] http://www.epr.pl/internauci-nie-czytaja-regulaminow,pr-i-prawo-info,40347,1.html
[2] https://www.wired.com/insights/2015/01/privacy-and-security-in-the-internet-age/

 

About the Author /

<div style="width: 100%; text-align: left;"></div>

Dodaj komentarz

Wysyłamy same użyteczne informacje,
a dodatkowo szybciej dowiesz się o naszych zniżkach na wymianę walut.

Zgadzam się na otrzymywanie informacji handlowych od TNN Finance Sp. z.o.o. zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz. U. nr 144 poz. 1204)

własna lista mailingowa obsługiwana jest przez FreshMail